RESULTAT

Rekord i krevende marked for Pareto Bank: – Tilgangen på attraktive kunder og prosjekter vært god

Til tross for laber boligbygging, vokste nisjebanken Pareto Bank friskt i fjor. Nå er banken også godt i gang i Sverige, men sjefen avviser at en flytteprosess er i gang.

Administrerende direktør i Pareto Bank, Tiril Haug Villum.
Publisert

2024 ble det beste året i Pareto Banks historie, med et resultat etter skatt på 687,3 millioner kroner, mot 605,5 millioner kroner året før. 

Egenkapitalavkastningen etter skatt endte imidlertid noe under målet på 13,6 prosent, ned fra 13,8 prosent året før. Det langsiktige lønnsomhetsmålet til banken er 15 prosent. 

– Det er det beste året i bankens i historie. Det er en resultatforbedring på 14 prosent målt mot året før, drevet av sterk vekst i fjor. Det er vi fornøyd med, sier administrerende banksjef Tiril Haug Villum til BankShift.

– Egenkapitalavkastningen er likevel noe under mål. Er du tilfreds med det, og hva gjør dere for å nå målet?

– Den ambisjonen henger høyt. Kjernemarkedet vårt er nybygg, som er krevende for tiden, og det påvirker egenkapitalavkastningen. Tap og nedskrivninger er på et høyere nivå enn det har vært historisk i Pareto Bank. I tillegg var ikke kapitalen fullt ut sysselsatt gjennom året. Men vi fikk en sterk vekst på slutten av året, og nå er all kapitalen sysselsatt, sier hun.

Veksten var spesielt kraftig mot slutten av fjerde kvartal, opplyser banken i sin rapport for perioden, og peker særlig på  boligutvikling og bedriftsfinansiering som vekstområder. I denne periode økte utlånsvolumet med kr 1,29 milliarder kroner, tilsvarende en vekst på 6,7 prosent. Likevel endte fjerde kvartal isolert sett noe ned sammenlignet med samme periode i fjor (se faktaboks), noe som blant annet skyldes høyere kostnader.

«Det gode resultatet skyldtes utlånsvekst på en stabil netto rentemargin og høy operasjonell effektivitet,» skriver styret i sin beretning om året under ett.

Bankens styre har foreslått et utbytte for regnskapsåret 2024 på kr 4,15 per aksje tilsvarende 50,0 prosent av aksjonærenes andel av resultatet for 2024.

I korte trekk: Pareto Bank i 2024

🔴 Egenkapitalavkastning: 13,6 % (13,8 %) 

🟢 Brutto utlånsvolum: 25,6 mrd. (21,6 mrd.) 

🟢 12 måneders utlånsvekst: 11,9 % (6,8 %) 

🔴 Kostnadsprosent: 18,0 % (18,2 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 687,3 mill. kr (605,5 mill. kr) 

🔴 Tap: -127,5 mill. kr (121,7 mill. kr) 

🟢 Netto renteinntekter: 1,22 mrd. kr (1,11 mrd. kr) 

🟡 Netto rentemargin: 4,6 % (4,6 %) 

🔴 Ren kjernekapital: 17,2 % (18,6 %) 

🔴 Innskuddsdekning: 64 % (64,5 %)

Pareto bank i Q4 '24:

🔴 Egenkapitalavkastning: 12,2 % (13,8 %) 

🔴 Kostnadsprosent: 17,4 % (16,5 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 159,8 mill. kr (165 mill. kr) 

🔴 Tap: -55,3 mill. kr (42,1 mill. kr) 

🟢 Netto renteinntekter: 311,4 mill. kr (297,3 mill. kr) 

🟢 Netto rentemargin: 4,7 % (4,6 %) 

Utsikter fremover 2025

I første kvartal 2025 ventes det fortsatt noe vekst på boligutvikling, skriver banken i sin rapport, mens volumet på næringseiendom, bedriftsområdet og skipsfinansiering er ventet å være relativt uendret. 

«Selv om sentimentet i nyboligmarkedet er noe bedre, vil nedskrivninger og tap på utlån i de neste kvartalene kunne ligge på et høyere nivå enn hva de har gjort historisk,» heter det.

BankShift skrev nylig om sterke krefter som drar i ulike retninger hva gjelder boligbygging og salg av nye boliger. Nordea spår blant annet at flere vil vende seg mot nyboligmarkedet igjen, grunnet en periode med løpske priser i bruktboligmarkedet.

– Det er et marked med fortsatt lav aktivitet. Det igangsettes få nye prosjekter og bygges lite nytt. Vi ser også en vedvarende forhøyet entrereprenørrisiko. På den andre siden har tilgangen vår på attraktive kunder og prosjekter vært god. Den sterke veksten på tampen av året var innenfor nyboligmarkedet. Fremover, på litt sikt, tror vi at aktiviteten tar seg opp drevet av rentenedgang og en reduksjon i prisforskjellen mellom nye og brukte boliger, sier Haug Villum.

I gang i Sverige

Pareto har gjennom høsten økt innsatsen i det svenske markedet. I andre kvartal godkjente Finansinspektionen i Sverige etablering av filial for Pareto Bank, og i fjerde kvartal lanserte banken en egen hjemmeside for svenske kunder. 

Fra årsskiftet var bankens kontor i Stockholm bemannet med tre medarbeidere fra Oslo-kontoret, opplyses det i rapporten.

– Vi bygger sten for sten. Vi har fulgt norske kunder til Sverige i 10 år, og det har vært god finasieringsetterspørsel der i fjor. Vi fikk en god vekst gjennom 2024, med en eksponering på 2,8 milliarder kroner.

– Hva er målsettingen?

– Vi ser langsiktige gode muligheter og opplever en etterspørsel etter vår spesialiserte modell med fokus på prosjektfinansiering i eiendom. Vi har en lønnsomhetsambisjon, hvor hver kreditt skal ha en avkastning over 15 prosent.

Blir i Norge

Flere norske nisjebanker valgte å flytte hele sin virksomhet til Sverige i fjor, med henvisning til manglende harmonisering med EU-regelverk og ulike konkurransevilkår i Norge. Paretos inntreden i Sverige er imidlertid ikke et første steg mot utflagging, slår Haug Villum fast. 

– Satsingen vår er drevet av en kundeetterspørsel, sier hun, og avviser kontant at det er aktuelt å flytte ut.