FINSHIFT | ANALYSE

Stadig mer tyder på at Tietoevery blir den store taperen

Var det litt for stor åpenhet i rettssaken som skapte Norges nye bankallianse?

Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

For to uker siden fikk Norge en ny bankallianse, selv om bankene bak heller vil kalle seg for gruppe – Frendegruppen.

Den består av bankene som distribuerer Frende Forsikring: Sparebanken Vest, Sparebanken Sør, Sparebanken Øst, de 10 bankene i Lokalbank-alliansen (LBA) samt de 7 bankene i DSS, De Samarbeidende Sparebankene. De fleste av dem samarbeider også om andre produktselskaper som Brage Finans, Balder Betaling, Norne Securities og Verd Boligkreditt.

– Vi skal være et alternativ for selvstendige banker. Medlemmene kommer fortsatt til å eie direkte i produktselskapene som de distribuerer. Først og fremst skal vi utvikle nye samarbeid innen produktselskaper og representere bankene i forskjellige forum, forklarte tidligere konserndirektør i Sparebanken Vest, Hans Olav Ingdal til BankShift, i forbindelse med at gruppen ble lansert.

Ingdal er utnevnt til ny leder for gruppen og har som mål å begynne å skape verdier for medlemmene før utgangen av 2024. Først på agendaen er samarbeid innen antihvitvasking, men også andre teknologiske samarbeid er av interesse.

Til og med på noe så grunnleggende som selve kjernebanksystemet. Det er nemlig ikke helt likt for alle bankene. LBA-bankene bruker SDC, mens resten av bankene bruker Tietoevry.

I en kommentar til samarbeidet sa administrerende direktør i LBA, Bent Eidem:

– Løsningene vi finner sammen, vil kunne utvikles til å fungere med begge plattformene, men på sikt vil vi se etter en felles IT-plattform.

Hvorfor er det interessant? 

Det meste tyder på at tilblivelsen av Frendegruppen har gått veldig raskt. Om vi skal spekulere litt, og det vil jo FinShift gjerne, skulle man kunne tro at det som sparket i gang alliansesamarbeidet fant sted så sent som den 14. november i fjor.

Da hadde rettssaken mellom Sparebank 1 Utvikling og Tietoevry nettopp begynt. Andre dag skulle kjernebankleverandøren argumentere for hvorfor det var rimelig at de var nødt til å oppjustere prisene i avtalen mellom selskapene.

Etter å ha snakket om alt fra krigen i Ukraina, en voldsom økning i API-kall og en avbrutt flytting av stormaskiner til Ungarn som bidragende årsaker til økte kostnader, kom Tietoevrys advokater inn på at Sparebank 1 Utvikling betaler en urimelig lav pris.

For å overbevise retten om dette, fortalte man at Sparebank 1 betaler 196 kroner per kunde, mens den banken som har nest lavest pris, betaler 392 kroner per kunde, og at snittet for bankene hos Tietoevry er 558 kroner per kunde.

FinShift er kjent med at den informasjonen ble mottatt med veldig stor interesse rundt om i Bank-Norge.

Den teorien ble styrket denne uken, da Sparebanken Vest-sjef Jan Erik Kjerpeseth uttrykte stor overraskelse over det som ble kjent under rettssaken og lurte på om det engang var lovlig å operere med så store prisforskjeller.

– Vi vil ikke akseptere vilkårene fra Tietoevry over tid. Avtalen vi inngikk, var kortere enn planlagt og går ut i 2028. Det gjorde vi for å ha fleksibilitet, og vi må bestemme oss for hva vi vil gjøre i løpet av 2025, sa Kjerpeseth til BankShift.

Hva er konsekvensen? 

I hvilken grad Frendegruppen vil bli en tredje tung bankallianse vil tiden vise. Tiden vil også avgjøre om Bent Eidems tanker om en felles IT-plattform vil slå rot i hele gruppen.

Derimot ser det stadig mer ut som om Tietoevery vil bli den store taperen her.

► De tapte rettssaken mot Sparebank 1 Utvikling på alle punkter og må nå avgjøre om de skal anke for å redde noe av stumpene. I nåværende form vil avtalen kunne føre til et tap på 1,4 milliarder kroner frem til 2029, ifølge selskapet.

► De har en omfattende jobb å gjøre med å gjenopprette et godt forhold til den desidert største kunden.

► De har irritert alle andre kunder så til de grader at de allerede nå ser ut til å lete etter exit-muligheter så snart muligheten gis.

I en rettssak er det kanskje ikke alltid slik at angrep er det beste forsvar.

Relaterte saker

→ (+) Kjerpeseth: – Vi vil ikke akseptere vilkårene fra Tietoevry over tid 
→ (+) Ny aktør kaster seg inn i kampen om Frendegruppen
→ (Podcast) Den tredje store bankalliansen
(+) Danner ny bankallianse: – Vi skal være et alternativ for selvstendige banker
→ (+) LBA om Frende Gruppen: – På sikt vil vi se etter en felles IT-plattform
→ (+) SDC ser muligheter med Frendegruppen: – Det bra at vi har etablert oss i Bergen→ 
→ (+) Bankinvestor om Frendegruppen: – Samarbeidet fikk jo noen små skudd for baugen i fjor
→ (+) Tietoevry kan tape 1,4 milliarder kroner på Sparebank 1-avtale