RISIKO
Banksjef om småbankenes konsentrasjonsrisiko:
– Ofte svakt bankhåndverk som ligger bak
Det er mer enn størrelsen som betyr noe, mener Pål Strand.
BankShift har kartlagt hvordan småbankene samler store deler av sine utlån fordelt på svært få kunder, og kan vise at de mindre bankene jevnt over tar en høyere risiko i sin utlånsvirksomhet, enn de mellomstore og store bankene.
Pål Strand, administrerende direktør i Sparebanken Øst, sier at det er klart at små banker kan ha mer risiko i porteføljene sine sammenlignet med de store, «spesielt fordi de ikke har tilgang til store, solide kunder som for eksempel DNB har.»
Likevel tror han det handler om mer enn bare størrelsen på banken.
– Jeg mener det ikke nødvendigvis handler om størrelsen på banken, men om håndverket som utføres i banken – altså handler de aller mest om bankens kultur, risikoappetitt og kvaliteten på kredittarbeidet. Det finnes mange små banker med lav risiko i sine næringsporteføljer og som har god kontroll på porteføljen sin, så det er ikke automatisk slik at små banker er mer risikable, sier han.
Svakt bankhåndverk, ikke størrelse
Strand trekker frem eksempler som Hønefoss Sparebank, som ble «tvangsfusjonert med Skue», Askim og Spydeberg Sparebank og skandalen med rallyføreren Henning Solberg, og nå senest Tysnes Sparebank, som ble nødt til å gjøre en tapsavsetning på 77 millioner kroner etter at syv eiendomsprosjekter ble misligholdt.
– Disse eksemplene viser at det nok er svakt bankhåndverk og dårlig kredittkultur som ligger bak. Det handler som regel heller ikke om ett enkelt engasjement, som regel dukker det opp flere. Bankens størrelse i seg selv er ikke avgjørende, men heller hvordan risiko blir vurdert og håndtert internt, sier Strand.
Strand påpeker også at dette heller ikke kun er et problem for de små bankene, men at man har sett liknende utfordringer i større banker tidligere, som SR-Bank, der feilvurderinger kunne fått alvorlige konsekvenser.
Vekst er et valg
– Å vokse som bank er et aktivt valg du tar. Det er et bevisst valg som krever at man også forstår risikoen, sier Strand.
Han mener at det er lett å fokusere på vekst, og vedgår at det er stas å kunne sole seg i gode vekstresultater når man skal rapportere kvartalstallene til markedet. Samtidig presiserer an at det er viktig å ta upopulære valg når det gjelder risiko.
– Vi er opptatt av at veksten skal være bærekraftig, og at både risiko og pris – avkastning – skal balanseres. Og det er viktig å tørre å ta upopulære valg, både som toppleder, mellomleder og medarbeider når det gjelder kredittgivning og risikotaking. Vi har valgt å sette ekstra fokus på dette de siste årene, sier han.
Risikoen sildrer nedover
– Når Sparebanken Øst takker nei til et engasjement, så plukker jo andre banker opp disse engasjementene. Og det er sjelden at de går til en større bank, for å si det sånn, påpeker Strand.
Han mener at det sånn sett er riktig at risikoen i enkelte engasjementer ofte sildrer nedover i systemet, men mener likevel at det er feil å generalisere.
– Du vil selvsagt aldri kunne garantere deg mot tap, men du kan redusere sannsynligheten for at tap oppstår. Det er min jobb å legge til rette for det og det er en del av det litt kjedelige, men gode, gamle bankhåndverket, slår Strand fast.