INNSIDERE

Flere selskaper tar kontakt om innside­virksomhet: – Noe mange synes er vanskelig

Finans Norge merker økt bekymring blant medlemsbedrifter for innsideproblematikk og personellsikkerhet. Nå intensiveres innsatsen for å styrke sikkerhetskulturen – og møte en trussel som gjelder langt mer enn bare finans.

Cathrine Bjoland-Øverby, advokat i Finans Norge.
Cathrine Bjoland-Øverby, advokat i Finans Norge.
Publisert Sist oppdatert

Finans Norge merker økt bekymring blant medlemsbedrifter for innsideproblematikk og personellsikkerhet. Nå forsterker bransjeorganisasjonen innsatsen for å gi råd og veiledning i møte med et skjerpet trusselbilde.

– Vi har hatt en økende mengde henvendelser fra våre medlemsbedrifter om personellsikkerhet, særlig det siste året. De er bevisste på utfordringene og tar dette på alvor, forteller Cathrine Bjoland-Øverby, advokat i Finans Norge.

– Vi har hatt et stort fokus på personellsikkerhet over tid, og det er positivt at det nå er oppmerksomhet på dette både fra pressen og andre aktører. Dette er et viktig tema, sier hun.

Alle vil ha en bit av veilederen

I politiets åpne trusselvurdering fra mars 2025, settes søkelyset på at ansatte i finans er spesielt utsatt for press utenfra, noe som kan føre til handlinger som skader virksomhetene de jobber i – at de blir såkalte innsidere. 

Denne utviklingen bekreftes også i vurderingene fra NSM, PST og E-tjenesten, som i februar 2025 oppfordret næringslivet generelt til å styrke arbeidet med personellsikkerhet.

Som et svar på utfordringene lanserte Finans Norge i november 2024 en veileder om personellsikkerhet. Bjoland-Øverby forteller at denne har vakt interesse også utenfor finansnæringen. 

– Samme dag som vi lanserte veilederen, kom Dagens Næringsliv med et oppslag om at Økokrim etterforsker sju innside-saker, og en del av artikkelen omhandlet vår veileder. Man skulle nesten tro det var planlagt, men det var det altså ikke, forteller hun.

Dermed fikk veilederen stor oppmerksomhet, og allerede samme ettermiddag fikk Finans Norge henvendelser fra bedrifter utenfor egen næring. 

– Slike veiledere er egentlig en del av vår medlemsservice som ligger bak innloggede sider, men vi delte den med de som spurte samme kveld. Allerede neste morgen bestemte vi oss for å gjøre den offentlig tilgjengelig – her er vi alle er tjent med å samarbeide, sier Bjoland-Øverby.

Ikke svartmaling

Bjoland-Øverby tror at Finans Norge sin veileder fyller en viktig funksjon. Det finnes også andre gode veiledere, påpeker hun, men disse har ofte hatt fokus på sikkerhetsaspektet.

– Vi samler også trådene mot det juridiske. Fra et HR-perspektiv er det viktig å kjenne til vernebestemmelser og rettigheter for ansatte, slik at man føler seg trygg i ansettelsesløpet. Å samle alt i én veileder er det nok vi som er først ute med, og derfor tror jeg den også er nyttig for aktører utenfor finansnæringen, sier hun.

For selv om ansatte i finans gjerne trekkes frem, viser trusselvurderingene at hele næringslivet må ta sin del av det forebyggende arbeidet.

– Finansnæringen trekkes ofte frem, selv om problemet også finnes i andre næringer. Synes du næringen svartmales?

– Nei. Det handler mer om å sette ord på at man gjennom stillingene sine kan være mer utsatt for press, sier Bjoland-Øverby.

Hun mener at personellsikkerhet har et viktig omsorgsperspektiv: du jobber med noe som kan være interessant for andre. Hvordan kan vi, gjennom vår oppfølging, sørge for at du ikke blir utsatt for press, eller havner i situasjoner hvor du kan bli det? 

– Ansatte i vår næring formidler penger og gir fullmakter til økonomiske verdier. Økonomisk motivasjon er en av drivkreftene bak innsidevirksomhet. I industrien fremheves gjerne sabotasje som en større risiko, forklarer hun.

Oppdateres med håndtering av innsidere

Bjoland-Øverby forteller at Finans Norge planlegger jevnlige oppdateringer av veilederen, i takt med endringer i trusselbilde og regelverk. 

De kommer blant annet til å oppdatere med overordnet veiledning rundt hvordan arbeidsgiver kan håndtere situasjoner hvor ansatte mistenkes for innsidevirksomhet.

I tillegg skal de også gi bedriftene praktiske verktøy til hvordan de kan jobbe med sikkerhetskultur. 

– Dette er noe mange synes er vanskelig å få til i praksis. Hvordan unngår man at ansatte føler de «kalles inn på teppet» og må svare for seg, og heller opplever omsorg? Her ønsker vi å bidra med innspill som skaper trygghet, ikke utrygghet, på arbeidsplassen. Det er også fornuftig at tillitsvalgte deltar i fora der sikkerhet diskuteres, slik at de kan gi innspill på hvordan tiltakene oppleves for de ansatte, sier Bjoland-Øverby. 

Hun ønsker å presisere at Finans Norge har laget en overordnet veiledning som bedriftene må operasjonalisere. Det setter noen begrensninger for hvor konkrete veilederen kan være – bedriftene må gjøre det siste arbeidet selv. 

– Samtidig endrer både trusselbildet og regelverket seg. DORA, for eksempel, stiller sterkere krav til personellsikkerhet, og da oppdaterer vi veilederen. 

Tett samarbeid med Finansforbundet

I tilfeller hvor ansatte mistenkes for innsidevirksomhet, understreker Finans Norge at arbeidsgiver må gjøre konkrete vurderinger i hver enkelt sak før eventuelle arbeidsrettslige tiltak som suspensjon eller oppsigelse kan vurderes. 

– Arbeidsrettslige konsekvenser må håndteres ut fra hver enkelt situasjon, men vi kan selvfølgelig bidra med juridisk rådgivning til medlemsbedriftene våre. Jeg synes det er veldig bra at Pål Behrens løfter dette – vi har tradisjon for god dialog med forbundet, sier Bjoland-Øverby.

Hun refererer til arbeidstakerorganisasjonen Finansforbundet, og advokat Behrens sine nylige uttalelser i BankShift om at det kan være ønskelig med felles retningslinjer og tiltak for næringen, skulle innsideproblematikken øke i styrke.

– Vi samarbeider allerede godt med Finansforbundet om inkludering, mangfold og likestilling. Dette er også relevant innen personellsikkerhet – man må kunne vurdere ulike forhold, som etnisitet, uten at det blir diskriminerende, sier hun.

Hun forteller at de to bransjeaktørene også har et felles forum for kunstig intelligens og personvern i arbeidslivet. 

– Det gir et godt grunnlag for videre samarbeid med Finansforbundet, sier Bjoland-Øverby.