KAPITALKRAV

Fortsatt harmoni i Frendegruppen etter IRB-endringer: – Lever godt med ulike meninger

Frendegruppen huser både standard- og IRB-banker, men styrelederen sier de seneste endringene i kapitalkravsregelverket ikke gjør at idyllen slår sprekker innad i samarbeidet.

Heidi Nag Flikka, administrerende direktør i Flekkefjord Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Det ble nylig klart at det kommer et nytt kapitalkravsregelverk som vil påvirke hele bankbransjen. Blant annet har Finansdepartementet besluttet å øke IRB-bankenes risikovektgulv for boliglån fra 20 til 25 prosent, noe som slår hardt ut for mange større banker.

Sparebanken Vest rammes hardest av alle, og anslår at endringen vil føre til en isolert reduksjon i bankens rene kjernekapitaldekning på cirka 1,5 prosentpoeng.  

Frendegruppen er en allianse bestående av både standardmetdodebanker og én IRB-bank, Sparebanke Vest. Ifølge styreleder Heidi Nag Flikka fører dette likevel ikke til konflikter innad i alliansen.

– Vårt samarbeid har vært vant til å huse både IRB- og standardmetodebanker helt siden 2015. Det har vi levd godt med i samarbeidet, og det kommer også til å fortsette, sier hun.

Hun legger til at det er fullt mulig å drive et godt, bredt og lønnsomt produkt- og teknologisamarbeid og samtidig kunne ha ulike perspektiver knyttet til rammebetingelser.

Ulike meninger

Flikka forteller videre at diskusjoner rundt konkurransevilkår aldri har vært en utfordring i Frende-samarbeidet.

– Både vi og våre banker forholder oss til de rammebetingelsene som myndighetene setter. Frendegruppen er et samarbeid som fokuserer på det som gir verdi for alle. Det er flere saker hvor det kan være ulike meninger og standpunkt, og det lever vi godt med, forteller hun.

Hun legger til at de nye kravene innebærer at risikovektene for boliglån blir mer like, som vil kunne hjelpe Frende sine standardbanker å ta større totalandel av markedet, «som selvsagt er bra for standardbankene.» 

Heidi Nag Flikka er, i tillegg til sitt styreverv i Frendegruppen, administrerende banksjef i standardmetode-banken Flekkefjord Sparebank.

Stor tro på samarbeidet

IRB-bankene gjør store investeringer i å utarbeide sine risikomodeller, og finansdirektør i Sparebanken Vest, Frank Johannesen, har tidligere uttalt til BankShift at han ikke vet om det er noen vits i å være en IRB-bank hvis fordelene vannes ut.

– Sparebanken Vest har gjort store investeringer i IRB-modellene. Hvordan ser dere på verdien av disse investeringene i lys av de nye reglene? 

– Dette spørsmålet kan Sparebanken Vest svare på, svarer Flikka.

– Med tanke på at konkurransen mellom bankene forventes å bli strammere, vurderer dere noen tiltak for å styrke gruppens samlede markedsposisjon?

 – Vi jobber hardt både med å bygge gode produktselskaper og et godt og effektivt teknologisamarbeid. Samlet opplever vi at vi står godt. Vi har tatt markedsandeler de siste årene, og det har vi stor tro på at vi kommer til å fortsette med, slår Flikka fast.

Skal ikke snakke ned andre

Flere sparebanker har i det siste reagert på DNBs lobbyvirksomhet i kundeutbytte-spørsmålet, og at banken velger å bryte med det flere banksjefer beskriver som etablert praksis, nemlig at man ikke blander seg i saker som ikke angår en selv. 

Flikka sier seg enig med de andre sparebankene i dette:

– Det har i mange år vært god kutyme i sparebank-Norge at banker med like interesser samles for å fremme egne saker, men at man ikke snakker ned andres. Det er et prinsipp vi kommer til å holde på, sier hun.