KUNDEUTBYTTE

Gjensidigestiftelsen utbetaler kundeutbytte:
– I 2024 mottok kundene nesten 2,4 milliarder

Det forslås forbud mot kundeutbytte fra grunnfondet til sparebanken. Banker som vil fortsette å bruke grunnfondet til å utbetale kundeutbytte kan se til Gjensidigestiftelsen.

Administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen, Ingrid Riddervold Lorange.
Publisert Sist oppdatert

I november anbefalte Sparebankutvalget at sparebanker ikke bør få utbetale kundeutbytte fra grunnfondet. Utvalgets begrunnelse er at kundeutbytte fra grunnfondet går utover gaver til allmennyttige formål. Lederen for utvalget, Tore Bråthen, har uttalt til BankShift at alle banker kan utbetale kundeutbytte, men utvalget mener det må gå over resultatet.

Skulle myndighetene følge anbefalingen til utvalget, kan løsningen for bankene bli modellen til Gjensidigestiftelsen. Stiftelsen eier 62,24 prosent av forsikringsselskapet. Administrerende direktør i stiftelsen, Ingrid Riddervold Lorange, forklarer at stiftelsen har utbetalt nærmere 29 milliarder kroner siden 2010.

– Årlig mottar rundt 900.000 personkunder og rundt 100.000 næringslivskunder kundeutbytte. I 2024 mottok kundene nesten 2,4 milliarder kroner, skriver Riddervold Lorange i en epost til BankShift. Hun understreker at hun ikke har noen mening om Sparebankutvalgets anbefaling. 

Gjensidigestiftelsen ble etablert som allmennyttig stiftelse med utdelinger til trygghet og helse som formål i 2007, og ble omdannet til en finanstiftelse da Gjensidige ble børsnotert i 2010.

– Stiftelsen fikk da flere vedtektsfestede formål i tillegg til gaveutdelinger, blant annet å være langsiktig eier i Gjensidige Forsikring ASA samt videreformidle aksjeutbytte fra dette eierskapet til skadeforsikringskundene i Norge. Det er denne siste ordningen som kalles kundeutbytte, påpeker Riddervold Lorange.

Betaler skatt

Slik det er i dag så betaler ikke sparebankene som har kundeutbytte fra grunnfondskapitalen, skatt på utbetalingen. Skulle de gjøre samme manøver som Gjensidige har gjort og skilt ut grunnfondet i stiftelse med kundeutbytte, så måtte de ha betalt skatt.

– Gjensidigestiftelsen betaler ikke skatt av mottatt aksjeutbytte fra Gjensidige, men aksjeutbyttet kommer fra et resultatet etter skatt i Gjensidige og kundeutbyttet regnes som kapitalinntekt og beskattes av sluttmottakerne med 22 prosent, forklarer Riddervold Lorange.

Aksjeutbyttet videreformidles etter avsetninger knyttet til administrasjon av kundeutbytteordningen og stiftelsens eierskapsutøvelse.

Kundeeierskap videreført gjennom stiftelsen

Gjensidigestiftelsen har ingen eiere, men rettighetene som kundene hadde da Gjensidige var et kundeeid selskap, blir på flere måter videreført gjennom stiftelsen.

– I tillegg til at de mottar utbytte, velger kundene hvem som skal sitte i stiftelsens generalforsamling. Stiftelsens generalforsamling velger stiftelsens styre, og i neste omgang er det de som velger kandidater som stiftelsen nominerer til Gjensidiges valgkomite og styre, skriver Riddervold Lorange.

Organisasjonsformen og formålene ble besluttet i tett dialog med Finanstilsynet og andre ved opprettelsen.

– Vet du om andre som har gjort det på samme måte?

– Tryghedsgruppen som eier Tryg Forsikring i Danmark har en liknende ordning, avslutter Riddervold Lorange. 

Ikke vurdert

BankShift har spurt, Tore Bråthen, om Sparebankutvalget har dere sett på mulighetene for at sparebankene oppretter stiftelser tilsvarende Gjensidigestiftelsen.

 – Nei, utvalget har ikke vurdert dette, svarer  Bråthen.