RESULTAT

Nytt stortap for Neonomics:
– Vi sliter med motvilje fra bankene

Utviklingen går i riktig retning, men langsomt. Sjefen mener bankene ikke legger til rette for rettferdige rammebetingelser for konkurranse i markedet.

Christoffer Andvig, daglig leder Neonomics
Publisert

Da Christoffer Andvig,  sjef i open banking-selskapet Neonomics, for et år siden oppsummerte resultatet for 2022, betegnet han det kort og godt som et tapt år. Dette etter et underskudd på 60 millioner kroner.

– Vi ser en betydelig økning i aktiviteten på plattformen sammenlignet med i fjor, så inntektene skal absolutt bli større, sa Andvig i august i fjor, og la til at han også håpet å få ned kostnadsnivået betydelig.

Nå har fasiten kommet. Selv om Neonomcis både økte inntektene og kuttet kostnadene var utviklingen neppe helt som Andvig håpet.  

Utviklingen går i riktig retning

Riktignok har salgsinntektene økt med 46 prosent, fra 3,6 millioner kroner i fjor til 5,3 millioner kroner i år. Men de er fortsatt beskjedne. 

– I utgangspunktet går utviklingen i riktig retning, men det tar tid med relativt store kundeprosjekter som tar tid å materialisere, sier Andvig. 

– Vi har også gjort en endring i avskrivningene, som har gitt utslag på resultatet. 

I årsrapporten kommer det frem at Neonomics har begynt å gjøre avskrivninger på driftsmidler og immaterielle eiendeler. Avskrivningene har økt fra 140.000 til 13,6 millioner kroner.

Ifølge Andvig har 2024 så langt vært bedre enn 2023. Han forklarer at selskapet fortsatt venter på en del grunnleggende funksjonalitet fra bankene som de er pålagt å gi, og sier Neonomics sliter med motvilje fra bankene for å tilrettelegge for rettferdig konkurranse markedet. 

– Gjennom 2023 la vi ned betydelig innsats for å få til samarbeid med bankene i Norge, som dessverre ikke har ført til vellykkede prosjekter for vår del. Vi fortsetter derfor med større fokus på utlandet, og på å få rettferdige rammebetingelser for konkurranse i det norske markedet, sier han.

Tjener mer på utleie

Neonomics tjente faktisk mer på å leie ut deler av kontorlokalene i Vika, enn på salgsinntektene i 2023. Her leier de ut til «litt ulike leietakere», men Andvig vil ikke spesifisere hvilke. Leieinntektene endte på 6,9 millioner kroner i fjor, opp fra 2,1 millioner.  

Andvig forteller at avtalen med betalingsgiganten Worldline er ferdig integrert, men at det ikke er noen inntekter fra avtalen for 2023. De forventer igangsettelse og de første inntektene fra Worldline i 2024.

De økte inntektene fra utleievirksomheten hjalp heller ikke på bunnlinjen og underskuddet har fortsatt å øke, fra 60,7 millioner kroner i 2022 til 66,7 millioner kroner i fjor. Det til tross for at lønnskostnaden gikk ned med nær fem millioner kroner.  

Underskuddet i 2023 innebærer at Neonomics nå har passert 200 millioner kroner i samlet tap siden starten i 2017. 

– Vi fortsetter med kostnadsoptimalisering, hvor vi holder kostnadene så langt nede som mulig, sier Andvig. 

– Det er derimot begrenset hvor mye vi kan redusere, grunnet våre forpliktelser til kunder som vi forventer volumer fra i løpet av nærmeste fremtid. Vi har vridd oss mot et større kommersielt fokus og lavere på støttefunksjoner gjennom 2024. Vi forventer noe lavere kostnader totalt gjennom 2024. 

Investorene bidrar fortsatt

De store tapene har ikke fått investorene til å miste troen. I fjor bidro eierne med ytterligere 87, millioner kroner i såkalte SAFE-avtaler (Simple Agreement for Future Equity). Det vil si en avtale om å skyte inn penger i utbytte mot å få kjøpe et bestemt antall aksjer i fremtiden, vanligvis i forbindelse med neste emisjon.

Den største investoren, det amerikanske familiekontoret Berger Associates, bidro med drøyt 50 millioner av disse. De Andvig-kontrollerte selskapene Chicos Holding og Bankbridge har bidratt med 14 millioner. 

De siste drøyt 21 millionene kommer fra Ellingsen Lofoten Eiendom, er selskap kontrollert  av oppdrettsfamillien Ellingen fra Skrova i Nordland.

– Vi er glade for å mottatt støtten fra Ellingsen familien i tillegg til øvrige investorer vi har hatt gjennom lang tid gjennom selskapets levetid, sier Andvig.

– Fremtidsutsiktene ser bra ut med tanke på dagens pipeline og nye forretningsområder som følge av PSD3 / PSR, samt en betydelig bedre modning i markedet for konto-til-konto og kontodata.