DNB + CARNEGIE
Oppkjøpet kan løfte inntektene 30 prosent: – Transaksjonen gir oss et kvantesprang
Braathen forteller at oppkjøpet av Carnigie vil gi DNB en substansiell økning i lønnsomhet, og hun bekrefter samtidig at deler av DNB Markets kommer til å rammes av den pågående nedbemanningen.
– Vi har snakket mye om at det er viktig at vi skal vokse i provisjonsinntektene mer enn vi vokser i balansen vår, og det handler om lønnsomhet i virksomheten. Og det vi da, som en konsekvens, klarer å levere til kundene våre.
Det sier konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, til BankShift. Mandag morgen sprakk nyheten om at DNB kjøper Carnegie Holding AB, det svenske morselskapet i Carnegie Group, med en prislapp på 12 milliarder svenske kroner.
– Å vokse i provisjonsinntektene har vært et uttalt mål for oss, slår hun fast.
Blir en bedre partner
Braathen forteller at oppkjøpet gir DNB «et kvantesprang» som kan løfte provisjonsinntektene med totalt cirka 30 prosent. Fra bankens side handler avtalen om å bli en bedre og viktigere motpart for kundene sine, hevder Braathen, med et bredere spekter av tjenester.
– Dette er noe som er viktig for både store og mellomstore kunder, som mange i dag jobber internasjonalt, både nordisk og lenger utenfor. Vi blir en bedre rådgiver og partner for dem, og det er dette det blir provisjonsinntekter av, sier DNB-sjefen.
Braathen forklarer at dette er en strategisk vurdering av banken som handler om økt lønnsomhet for liten risiko.
– Kapital har blitt en knappere og dyrere innsatsfaktor for bank, så å kombinere det med andre typer inntekter har blitt viktigere for å drive en lønnsom virksomhet. Det er ikke mye egenkapital som ligger i bunnen her og det binder ikke kapital på samme måte. Vi har lite markedsrisiko i disse virksomhetene, forklarer Braathen.
Bekrefter nedbemanning i Markets
Med på kjøpet av Carnegie kommer 850 nye ansatte som skal integreres i DNB, samtidig som banken er midt i en prosess hvor de skal nedbemanne med 500 årsverk.
– Denne prosessen pågår akkurat nå, og vi er midt i den. Selv om den ikke direkte berører noen spesifikke områder, påvirker den det vi definerer som stabs- og støttefunksjonene i hele virksomheten. Deler av Markets er i scope for denne prosessen, som hovedsakelig treffer Norge, men også i noen grad utenfor, forteller Braathen.
Braathen presiserer at den pågående nedbemanningsprosessen vil bli ferdig før Carnegie-prosessen fullføres.
Hun forteller videre at det vil bli en samlokalisering med Carnegie flere steder, både i Norge og i Norden. DNB slår sammen Carnegie med DNB Markets i alle markeder der begge er tilstede, og den juridiske modellen i Sverige blir ganske lik den banken for eksempel har i New York.
– Når det gjelder hvorvidt vi skal inn i personmarkedet i andre steder i Europa, så ligger det ikke i planene per nå.
«Sbanken har vært en suksess»
– Oppkjøpet av Sbanken gikk ikke helt som planlagt. Hva har lærte dere av dette, som dere tar videre med dere i denne nye prosessen?
– Banken er svært fornøyd med dette oppkjøpet av Sbanken, som på mange måter har vært en stor suksess. Vi gleder oss til å fortsette arbeidet. Det har skapt mye oppmerksomhet, og vi har lært mye underveis, sier Braathen.
Hun legger til at selv om alle fusjoner innebærer risiko, har DNB fokusert på kompetanse, menneskene og den kulturelle tilpasningen.
– Det er to svært ulike transaksjoner, men vi er godt fornøyde med begge, sier hun.