FUSJON

Ut mot regionbankene: – Hvis størrelse er alt som teller så kan de fusjoneres med DNB

Administrerende direktør i Skagerrak Sparebank, Jan Kleppe, kjøper ikke regionbankenes argumentasjon om at størrelse er det viktigste for god bankdrift.

Administrerende direktør i Skagerrak Sparebank, Jan Kleppe.
Publisert

Det har vært høy fusjonsaktivitet i bankbransjen den siste tiden. Skagerrak Sparebank er i ferd med å fullføre en fusjon som gjør dem til en av de største bankene i Eika Gruppen. Administrerende direktør i banken, Jan Kleppe, mener likevel at mindre banker er viktig for lokalmiljøene.

– Vi tror på god kjennskap til lokalområdet og korte beslutningsveier. Det er klart at jo større en bank blir, desto større blir kundene, utlånene og risikoen. Da er det naturlig at flere vil involveres og det fører til at beslutningene tas langt borte fra kunden og kunderådgiveren. Som mindre bank har vi muligheten til å være tett på kundene med ansvarliggjorte rådgivere som kan ta egne besluttinger, sier Kleppe til BankShift.

Banken hans er snart ferdig med fusjonen med Andebu Sparebank og Larvikbanken. Til sammen hadde de tre bankene et brutto utlån på 29,4 milliarder kroner ved utgangen av 2023. Det gjør den fusjonerte banken til den største i Eika Gruppen frem til Sandnes Sparebank fusjonerer med Hjelmeland Sparebank senere i år. 

De to bankene blir de klart største i alliansen. Likevell kjøper ikke Kleppe regionbankenes argumentasjon om at størrelse er det viktigste for god bankdrift.

– Når regionbankene snakker om synergiene som kommer av å være en stor bank, så snakker de alltid som at de skal være den største banken i fusjonen. Men hvis størrelse er alt som teller så kan de fusjonere med DNB. Det er helt åpenbare synergier å hente der, poengterer Kleppe.

– Hva er fordelene med å fusjonere for dere?

– Det gir oss muskler til å spisse oss innen bedriftsmarkedet, særlig med tanke på små og mellomstore bedrifter. I tillegg får vi synergier innen antihvitvasking og utvikling innad i banken, svarer Kleppe.

Etter fusjonen er banken i stand til å gi utlån opp til en halv milliard kroner til de største kundene.

Utnytter standardmetoden

Han påpeker at boliglån har blitt veldig like i alle bankene og at det er vanskelig å skille seg ut. Skagerrak Sparebank satser på å ha et personlig forhold til kundene i banken, og et digitalt forhold til kundene i digitalkonseptet Nordirekte. Men det er i SMB-markedet at banken ønsker å skille seg ut.

– IRB-modellen gjør de store bankene mindre fleksible. Modellene setter for eksempel rigide krav til lønnsomhet i bedrifter over flere år. Det kan føre til at en bedrift som har varierende resultater, litt lav egenkapital eller panteverdier, enten får en veldig høy rente eller i verste fall ikke får lån. Det er der vi kommer inn. Vi kjenner aktørene i vårt marked og vet hvem som er god å banke med. Våre rådgivere hører på kundene og kan gi lån der de har tror på prosjektene, forklarer Kleppe.

I dag utgjør bedriftsmarkedsporteføljen rundt 18 prosent av utlånene til Skagerrak Sparebank. Kleppe mener at fleksibiliteten de får gjennom standardbankmetoden vil kunne få opp den andelen til 30 prosent.

– Modellene til de store bankene kan tilsi at de har fylt opp med den vektingen de ønsker av en enkelt bransje, det skjer ikke hos oss. Vi vil banke med alle kunder som vi har tro på, sier Kleppe.

Vil ha mer konkurranse

Skagerrak Sparebank har i alt 12 kontorer fra Holmestrand i nord til Arendal i sør. Bankens hovedtyngde er rundt Grenland, som er den kystnære delen av Telemark. Kleppe sier at han gjerne vil ha mer konkurranse rundt Grenland.

– Grenland har god vekst mens områdene rundt står stille eller har tilbakegang. Derfor har jeg oppfordret Eika-bankene som ligger rundt til å etablere seg på Grenland. Slik det er nå så er vi litt alene om å løfte det lokale næringslivet og markedet er for stort til at vi klarer å ta alt, forklarer Kleppe.

Han viser blant annet til at Google bygger et datasenter til 6,8 milliarder kroner i Skien. Ifølge NRK skal det jobbe rundt 100 personer direkte med datasenteret. Kleppe forklarer at det bare er starten.

– Det er mye industri i vårt område og erfaringen vår er at en industriarbeidsplass skaper mellom tre og fire andre arbeidsplasser. Alt fra underleverandører som sveisere og elektrikere til dem som jobber i butikken. Det er stor potensial for oss blant de arbeidsplassene, sier Kleppe.

De små bankenes halmstrå

IRB-bankene fikk betydelige kapitalledelser da Basel I-gulvet ble fjernet i 2019. Siden det har standardmetodebankene hatt en konkurranseulempe. Til neste år innføres EU-regelverket Basel IV som skal utjevne konkurransen mellom alle banker i Norge.

– Innføringen av Basel IV er de små bankenes halmstrå. Over tid går det ikke med den kapitalulempen som har vært. Jeg tror ikke det har så mye å si for bankene hvilke soliditetskrav som blir stilt til dem, det som er viktig er at det er noenlunde likt for alle – også sammenlignet med de utenlandske, poengterer Kleppe.

Han utrykker bekymring for at norske myndigheter skal bruke et nasjonalt handlingsrom til å stramme inn kapitalkravene til standardmetodebankene, slik at IRB-bankene fortsatt får en konkurransefordel. 

Finansdepartementet har tidligere sagt til BankShift at regelverket vil sikre likere kapitalkrav ut fra risiko for små og store banker.