UTLÅNSFORSKRIFTEN
Sjeføkonom: – Håper det kan øke interessen for fastrente
Regjeringen gjør et par endringer i utlånsforskriften som ellers videreføres i store trekk. Lavere krav til egenkapital og ny vurdering av inntektsvekst for fastrentelån er det sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge ser på som interessant.
Regjeringen kom ut med nyheten om at utlånsforskriften videreføres i store trekk. Endringene som gjøres er at krav til egenkapital senkes fra 15 til 10 prosent. En annen endring er at bankene nå kan gjøre inntektsvurderinger på fastrentelån.
– Jeg er positiv til endringene som gjøres på rentestresstesten for fastrentelån. Nå vil banken beregne en noe lavere renterisiko på fastrentelån, og det er mer riktig. Jeg håper det kan øke interessen for fastrente, for vi har fortsatt en veldig lav andel fastrentelån i Norge, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge til BankShift.
Boligmarkedseffekt
Ellers tror han at kravet til egenkapitalen vil gi en liten effekt i det norske boligmarkedet.
– Det er grunn til å tro at et lavere krav til egenkapital vil gi et lite, ekstra løft i boligprisene. Flere får adgang til å låne litt mer, kanskje særlig førstegangskjøpere. For et ungt par som skal kjøpe seg leilighet i en norsk by kan det være snakk om at de trenger 150 til 200 tusen mindre i oppsparte midler før de kan kjøpe, sier han.
Utlånsforskriften er på plass for å dempe den høye gjeldsveksten. Nå har veksten kommet godt ned til rundt 3,5 prosent, og de siste årene har gjeldsveksten vært lavere enn lønnsveksten, påpeker Knudsen. Sånn sett var det tid for å lette på forskriften.
– Selv om gjeldsveksten og gjeldsgraden har dempet seg, har nordmenn fortsatt mye gjeld når vi sammenligner oss med andre land. Derfor er det ikke et frislipp på bred front vi ser i dag. De fleste vil fortsatt møte krav om 10 prosent egenkapital, og de andre kravene i forskriften vil fortsatt skape rammer og begrense gjeldsveksten. Bankene i Norge gjør et skikkelig kreditthåndverk innenfor disse rammene.
«Frisk prisvekst»
Han ser også mulige virkninger i prisveksten, som kan bli kraftig, når man legger til grunn at den allerede har vært sterk den siste tiden.
– Det er viktig for den enkelte å kunne kjøpe sin egen bolig tidligere, men samtidig er ikke førstegangskjøpere den største gruppen i boligmarkedet. Underliggende har vi sett en snuoperasjon i boligmarkedet, der lavere priser har blitt til prisoppgang de siste 12 månedene. Det begynner å bli en ganske frisk boligprisvekst etter hvert, og det er før denne endringen i egenkapitalkravet.