UTLÅNSFORSKRIFTEN

Bankene er positive til endringene i utlånsforskriften: – Dette er bra

Kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 Sør-Norge tror endringene vil gi bankene økt rom for bankhåndverk og mer forutsigbarhet.

Leder for personmarked i Nordea, Randi Marjamaa.
Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres

Regjeringen har bestemt seg for å gjøre endringer i utlånsforskriften. I det store videreføres mye, men krav om egenkapital senkes fra 15 til 10 prosent.

Kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 Sør-Norge, Øyvind Knoph Askeland.

– Mine umiddelbare tanker på vegne av Sparebank 1 Sør-Norge er at dette er bra. Endringene i utlånsforskriften gir bankene mer fleksibilitet til å utøve godt bankhåndverk, noe vi har etterlyst tidligere, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Knoph Askeland til BankShift.

– Dette er bra for dem med betjeningsevne, men ikke oppsparte midler, som nå kan komme seg inn på boligmarkedet med lavere egenkapital, legger han til.

Også hos Nordea er man positive til endringene.

– Vi er positive til endringene som er kommunisert i dag, her har Finansdepartementet i stor grad lyttet til en samlet bank- og eiendomsnæring. Dette vil gjøre det enklere å kjøpe bolig for grupper som i dag har vært stengt ut fra boligmarkedet, sier landssjef Randi Marjamaa i Nordea.

Som Sparebank 1 Sør-Norge mener også Nordea at endringene åpner for å gi bankene større muligheter til å utøve bankhåndverk.

I meldingen fra regjeringen påpekes det at bankene har mulighet til å gjøre individuelle vurderinger, spesielt mot barnefamilier.

– Det er vår jobb å sikre at kundene har betjeningsevne og tåler et økt rentenivå, også nå når egenkapitalkravet blir noe lavere, sier Askeland.

Hallingdal Valdres

I en pressemelding utdyper også administrerende direktør i Sparebank 1 Hallingdal Valdres, Knut Oscar Fleten, begeistring over dagens nyhet fra regjeringen.

Sparebank 1 Hallingdal Valdres, Knut Oscar Fleten.

– Vi er svært positive til at regjeringen reduserer kravet til egenkapital ved boligkjøp. Vi er i en tid der det er vanskelig for flere å spare tilstrekkelig med egenkapital for å realisere boligdrømmen, sier Fleten.

Han frykter ikke prisøkningen en slik endring eventuelt kan få, ettersom at kravene til maksimal belåning og betjeningsevne fortsatt står seg. Han tror også at endringene vil slå positivt ut for de som ønsker å kjøpe bolig på landet, da man har sett at egenkapitalkravet har stoppet folk fra å kunne kjøpe bolig tidligere.

Sparebanken Vest

Også Simen Løland Aarskog, konserndirektør privatmarked Sør i Sparebanken Vest, gir tommel opp.

– Dette er særlig godt nytt for de unge som ønsker å realisere boligdrømmen, og som gjerne ikke har mulighet til å få hjelp av foreldre til kravet om egenkapital i form av arv eller støtte. I tillegg vil dette være positivt for personer som etter et samlivsbrudd skal ut i markedet og skaffe seg en ny bolig, sier han.

Simen Løland Aarskog er konserndirektør for privatmarked sør i Sparebanken Vest.

Banken forventer også at dette vil bidra til at flere byggeprosjekter med nye boliger realiseres.

– Noe som vil være positivt for næringslivet, samt på sikt vil være positivt for stabilisering av boligprisene med et større tilbud i markedet, sier han.

 

Ingen utløpsdato

At Finanstilsynet i høst foreslo at utlånsforskriften skulle være varig, var det flere som reagerte på. Hos Sparebank 1 Sør-Norge har man forståelse for at den settes varig, og at det ikke lenger vil bli gjort vurderinger annethvert år.

– Siden det nå blir gjort endringer som gir mer fleksibilitet, er det greit at den blir mer varig. Har forståelse for at det kan være behov for forskriften, samtidig som det gir mer forutsigbarhet for bankene når den nå ikke skal vurderes annethvert år, sier Askeland.