UTLÅNSFORSKRIFTEN

– Hvorfor stoler de ikke på at det gjøres et ordentlig bankhåndverk?

Finansforbundet mener utlånsforskriften er unødvendig, og bekymrer seg over at den ikke skal opp til vurdering.

Vigdis Mathisen, leder i Finansforbundet.
Publisert Sist oppdatert

Finansdepartementet har valgt å følge forslaget til Finanstilsynet på å gjøre utlånsforskriften varig. Det betyr at det ikke lenger vil bli gjort en vurdering av utlånsforskriften annethvert år, slik praksisen har vært frem til i dag.

– Vi er bekymret for at den gjøres permanent. Det vil jo bety at utlånsforskriften ikke vil komme til vurdering. Da vil det kanskje heller ikke bli noen som stiller spørsmålstegn til hva som fungerer eller ikke fungerer, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet til BankShift.

Og hun spør seg også, på vegne av sine medlemmer, om Finansdepartementet ikke stoler på de ansatte i bransjen.

– Hvorfor trenger vi et ekstra pålegg. Hvorfor stoler de ikke på at det gjøres et ordentlig bankhåndverk?

– Vi står på det vi sa i høringen. Vi mener at det sitter så mye kompetanse i bankene at det i utgangspunktet ikke er nødvendig med en utlånsforskrift. Så er vi selvsagt glade for at de senker kravet på egenkapitalen, sier Mathisen om endringene som gjøres.

Uten formål

Både Finansforbundet og Finans Norge reagerte på Finanstilsynets vurderinger i høringsprosessen i høst. Da gikk direktør for bank og kapitalmarked, Erik Johansen, så langt som å si at forskriften ikke lenger hadde et formål. 

– Det er mye forskning som viser til at utlånsforskriften, ganske enstemmig, ikke påvirker finansiell stabilitet i stor grad. Nå er gjeldsbelastningen på vei ned, og hvis ikke begrunnelsen for forskriften er til stede, så ser vi ingen grunn til at vi skal ha en forskrift som er så inngripende, sa Johansen til BankShift i høst.

– Det er en regel som ikke har formål.