DIGITALKONSEPTER
Sparebanken Øst tok et valg ingen andre banker gjorde: – Alle advarte oss, men fy fader så rett vi tok
På en tid der ingen tenkte på digitalkonsepter, tok Sparebanken Øst et valg om å opprette flere. Det er en beslutning administrerende direktør i Sparebanken Øst, Pål Strand, er godt fornøyd med.

De siste årene har digitalkonseptene tatt en stadig større markedsandel
i Norge. Selv om digitalkonseptene har fått ordentlig fotfeste nå, så startet ideen
hos Sparebanken Øst på midten av 2000-tallet, før noen andre banker tenkte i den retningen.
– Vi måtte utfordre oss selv og finne ut hva vi ville bli rundt 2005. Da landet vi på at vi ønsket å etablere egne konsepter som var bedre tilpasset kundene som benyttet dem, forklarer administrerende direktør i Sparebanken Øst, Pål Strand, til BankShift.
I dag har banken fem konsepter som kan fremstå som selvstendige banker; Nybygger.no, Dinbank.no, Topprente.no, Boligkreditt.no og Youngbank.no. Strand forklarer at markedseksperter mente at banken burde satse på eget merkevarenavn i stedet for å markedsføre seg under mange forskjellige navn.
– Alle advarte oss, men fy fader så rett vi tok, ler Strand.
Han påpeker at konseptene har gitt gode inntekter og nye kunder siden de ble opprettet. I kvartalsrapporten for fjerde kvartal 2024 var det en negativ 12 måneders utlånsvekst på -10,6 prosent. Strand har forklart at det har sammenheng med eksplosiv vekst årene før. Den totale 12 måneders utlånsveksten til banken var likevel 1,3 prosent på grunn av sterk vekst gjennom kontornettverket.
Må tørre å feile
Strand mener at det er viktig å tørre å legge ned prosjekter som ikke fungerer.
– Vi starter ikke ting som vi ikke har tro på at vil bli lønnsomt, men noen ganger går det ikke slik vi håper. Da må vi tørre å legge prosjektene ned igjen. Hvis vi ikke gjør det, så kan vi ikke drive med utvikling av digitale konsepter, sier Strand.
Et eksempel på et konsept som ikke lyktes, var Investeringsbank.no. Sparebanken Øst opprettet konseptet i samarbeid med Saxo Bank.
– Det var et godt konsept og et godt samarbeid, men det fungerte ikke for våre kunder. Derfor avviklet vi konseptet etter rundt tre år, forklarer Strand.
Får lite hjelp utenfra
Sparebanken Øst bruker egne folk til det meste av utviklingen og drift av konsepter og har få konsulenter involvert.
– Det er bedre å skape gode løsninger enn å kjøpe noe fra eksterne aktører, mener Strand.
Han forklarer at bidragene til de ansatte i banken blir lagt merke til på godt og vondt.
– I en bank på vår størrelse som gjør så mye forskjellig som vi gjør, så blir alle lagt merke til. Jeg tror det kan være med på å gjøre banken til et attraktivt sted å jobbe, sier Strand.
Ved utgangen av 2023 hadde banken et utlånsvolum på 37,9 milliarder kroner.