RISIKO

En liten bank blant storfusjoner: – Jeg tror at når flere banker vokser seg større, vil verdien av å være en liten bank bli enda tydeligere for kundene

Bien Sparebank har en stor andel av sine BM-engasjementer samlet på få kunder. Banksjefen forklarer at de satser mer på eksisterende portefølje enn å hente inn nye bedriftskunder.

Administrerende banksjef i Bien Sparebank, Lena Jørundland.
Publisert Sist oppdatert

Presisering: I en tidligere tittel kunne det fremstå som at uttalelsen om at «bankens lønnsomhet i for stor grad avhenger av få kundeforhold» handlet om Bien spesifikt. Dette var ment som en generell omtale problematikken.

BankShift har undersøkt porteføljekonsentrasjonen i årsrapportene til over 50 av landets mindre sparebanker.

Blant annet viser det seg at Bien Sparebank har 74,5 prosent av sin totale eksponering mot bedriftsmarkedet, samlet på sine ti største kunder. Pål Strand, administrerende direktør i Sparebanken Øst mente at det ikke nødvendigvis handler om størrelsen på banken, men om håndverket som utføres i banken – «altså handler de aller mest om bankens kultur, risikoappetitt og kvaliteten på kredittarbeidet. »

– Jeg er helt enig med Pål Strand i at kreditthåndverket er det mest avgjørende, og tror ikke at kredittrisikoen er den viktigste risikoen i denne sammenheng. Den viktigste risikoen er nok kanskje heller sårbarhet i kundeporteføljen, og at bankens lønnsomhet i for stor grad avhenger av få kundeforhold, sier administrerende banksjef i Bien Sparebank, Lena Jørundland. 

Hun forklarer at Bien har en liten andel bedriftskunder, og at banken de siste årene har hatt et redusert fokus på å ta inn nye bedriftskunder i et usikkert marked. Isteden har de heller valgt å videreføre engasjementene med eksisterende kunder, noe som resulterer i færre nye lån. 

– Dette er ikke nødvendigvis en strategi for å redusere antall kunder, men vi har hatt et mindre vekstfokus på næringslån og eiendomsutviklingsprosjekter, utdyper hun.

Risiko ved små engasjementer

Jørundland sier at i en mindre bank er det ofte en god strategi å ikke ha for store enkeltengasjementer, og at en god spredning i både antall kunder og størrelse på lånene, i seg selv er risikoreduserende. 

– Når vi ser på eiendomsutvikling spesielt, er det imidlertid en risiko ved å ha for mange små engasjementer. Små prosjekter kan ofte innebære mindre profesjonelle kunder og høyere risiko, mens større prosjekter typisk drives av kunder med mer profesjonell erfaring, påpeker hun.

– Når vi ser at klasseskillet mellom de små og store bankene øker, samtidig som det kommer flere storbanker inn i markedet, blir det vanskeligere å være en liten bank i fremtiden?

– Jeg tror at når flere banker vokser seg større, vil verdien av å være en liten bank bli enda tydeligere for kundene. Det skaper unike muligheter for oss som velger å være små, og for kundene er det ingen ulempe at vi er mindre, sier Jørundland.

Å være liten kan være bra

Jørundland mener heller at ulempen for småbankene er knyttet til økonomisk lønnsomhet og kompetansebygging, spesielt i mindre lokalsamfunn. 

– Problemer med kompetanse har vi imidlertid ikke i Oslo. Så lenge vi er en del av en allianse som gir oss de nødvendige ressursene, er vi konkurransedyktige. Når mange blir store, velger vi å se på det som en fordel å dyrke det å være liten, slår hun fast. 

Jørundland legger til at det er en styrke i det norske markedet at det finnes ulike typer aktører og ikke bare store banker. 

– Vi fyller ulike behov, og jeg synes at Oslo fortjener en bank av vår profil. Oslofolk som er kunder her, verdsetter nærheten vi klarer å gi som en liten bank.

Har en sunn portefølje

Strømmen Sparebank er en annen bank hvis majoritet av utlån er samlet på få engsjementer. 61,5 prosent av bankens totale eksponering mot bedriftsmarkedet er samlet på deres ti største kunder. I tillegg utgjør deres ti største engasjementer, mer enn bankens kjernekapital.

Vi er enige med Grue Sparebank i at bankenes 10 største utlånsengasjementet mot samlet utlån til bedriftsmarkedet ikke forteller om kredittrisikoen eller kredittarbeidet i den enkelte bank, sier Frank Skoveng, assisterende banksjef i Strømmen Sparebank.

Han sier videre at Strømmen Sparebank har gjennom mange år hatt en sunn portefølje innen bedriftsmarkedet og har ikke hatt tap denne. Dette gjenspeiler ifølge Skoveng bankens gode kvalitet på kredittarbeidet, sunne kultur og risikoappetitt.

– Samtidig er vi enige med Pål Strand i Sparebanken Øst som nevner i sin uttalelse «at det er mange små banker med lav risiko i sine næringsporteføljer og som har god kontroll på porteføljen», med andre ord er det ingen automatikk at små banker er mer risikable, sier Skoveng.

LES OGSÅ: