STANDARDMETODE
Ny standardmetode vil frigjøre mye kapital for JBF: – Det er på tide
Finansdepartementet har lovet ny standardmetode for norske banker. Det vil komme kundene i JBF til gode, sier konserndirektøren.
JBF er en av bankene som har mest å tjene på at det kommer en ny standardmetode for bankene. Konsernsjef i JBF, Helge Dalen, sier at banken kommer godt ut av det fordi den kun har boliglån og porteføljen deres har en lav belåningsgrad.
– Det er på tide at det kommer likere konkurransevilkår mellom standardmetodebankene og IRB-bankene. Konkurransen mellom bankene er stram, og den kommer til å bli strammere. Det er urimelig at noen banker da stiller til startstreken med full sekk, sier Dalen til BankShift.
Finansdepartementet har lovet at en ny standardmetode kommer før årsskiftet. Finanstilsynet har kommet med et forslag til hvordan det kan gjøres. I en presentasjon anslår tilsynet at deres forslag vil redusere gjennomsnittlig risikovekt for norske standardmetodebanker fra rundt 39 prosent til rundt 27 prosent. Et av tiltakene fra tilsynet er å differensiere risikovektingen mer ut ifra belåningsgraden på en bolig. JBF har beregnet at det vil frigjøre rundt 3 prosent for dem.
– Det er kapital som vi kan bruke til å gi våre kunder et bedre tilbud. Det vil gi flere gode ambassadører som vil gjøre at vi kan vokse, forklarer Dalen.
Banken hadde et forretningsvolum på rundt 21 milliarder kroner og et utlånsvolumet på 18,5 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal 2024.
Går ikke til utbytte
JBF Sparebank ble til i 2001 etter at åtte interessekontorer for jernbaneansatte slått sammen. Forsikringsselskapet ble etablert i 1895 og ble kåret til det beste forsikringsselskapet i EPSI-undersøkelsen i 2024.
– Vi har egenkapitalbevis i banken, men eierbrøken er på rundt 15 prosent og er i all hovedsak eid av forsikringsselskapet og fagforeninger i jernbanesektoren. Så for oss er det ikke et mål å ha høyest mulig egenkapitalavkastning, våre eiere er kundene våre og det er de som får fordelene av frigjøringen av kapitalen, forklarer Dalen.
Banken har også ambisjoner om å vokse mer enn markedet.
– Vi merker et stadig høyere press fra digitalbankene, som bare understreker behovet for likere konkurransevilkår mellom bankene, poengterer Dalen.
Gjør samme vurdering
Samtidig som risikovekten for norske standardmetodebanker blir redusert til 27 prosent, så foreslår også tilsynet å oppjustere gulvet til IRB-bankene fra 20 prosent til 25 prosent. Det gjør at bankene får forholdsvis like kapitalkrav på boliglån. Finansdepartementet har ikke avgjort hvilke deler av tilsynets forslag som blir til lov.
– Er det viktig for dere at gulvet til IRB-bankene faktisk økes?
– For oss er det viktigste at vi får forholdsvis like betingelser. Hvis gulvet til IRB-bankene blir der der det er og risikovektene til standardmetodebanken senkes til 27 prosent, så er ikke betingelsene forholdsvis like, svarer Dalen.
Han påpeker at alle banker behandler søknader om boliglån på samme datagrunnlag.
– Boliglån er et standardprodukt som ikke utgjør en forskjell i risiko om det er vi eller en IRB-bank som behandler lånesøknaden. Da gir det ikke mening at det skal være en forskjell i hvor mye kapital som bankene må binde opp for å kunne gi lånet, sier Dalen.